WBFSH (The World Breeding Federation for Sport Horses) vaislinieku reitings jau ilgu laiku ir pasaules sporta zirgu audzēšanas nozares barometrs, jo tas ir oficiāls un uzticams datu avots, balstīts uz FEI sporta rezultātiem.

Reitingi sporta zirgu audzētājiem sniedz vērtīgu informāciju par audzēšanas tendencēm pasaulē, izmantotajiem vaisliniekiem, kuri sevi pierāda ar pēcnācēju sasniegumiem sportā.

Kā vienmēr, arī 2022.gadā WBFSH vaislinieku reitingi tiek aprēķināti un pilnībā pārbaudīti, izmantojot FEI sporta sacensību datus, nodrošinot lielisku indikatoru noteiktu izcelsmes līniju sasniegumiem sportā. Galvenais vēstījums no šī gada reitingiem ir tas, ka atkal un atkal pierādās, ka konkrētu līniju vaislinieki producē pasaulē labākos zirgus.

Konkūra vaislinieku reitingā jau otro gadu pēc kārtas līderis ir Chacco-Blue, kopš 2017.gada virzoties arvien augstāk pa reitinga kāpnēm. Tam seko 2.vietas ieguvējs Diamant de Semilly. Kā jaunums šīgada TOP 3 ir Mylord Carthago, kurš arī virzījies augšup no 25.vietas 2018.gadā uz 10.vietu 2019.gadā un 4.vietu 2020. un 2021.gadā.

Iejādes disciplīnā 1.vietā ir atgriezies Johnson, un kā otrais redzams Quaterback, kurš vairākus gadus bija TOP 10 vaislinieku reitingā zemāk par 3.vietu. Kā trešais reitingā vietu ieņem Sir Donnerhall I, pacēlies no 4.vietas 2021.gadā.

 

Trīscīņas disciplīnas jaunais līderis ir Diarado, kas 2021.gadā ieņēma reitinga 2.vietu. Obos Quality gadu no gadu neatlaidīgi kāpju uz augšu reitingā un šogad ieņem 3.vietu.  Grafenstolz 2021.gadā ieņēma reitinga 3.vietu, bet šogad jau 2.vietu. No trīscīņas TOP 3 ir izkritis ilggadējais līderis Jaguar Mail, paliekot 4.vietā.

Runājot par sporta zirgu audzētāju ciltsgrāmatu reitingiem, tad nemainīgi iejādes TOP 3  ir KWPN (Nīderlandes jājamzirgu šķirne), Oldenburgas (2) un Vestfāles(3) šķirne.

Latvijas siltasiņu zirgu šķirne iejādes reitingā ir dramatiski noslīdējusi uz 46.vietu no kopumā 47, iepriekšējos gados turoties 13-14.vietā, pateicoties Aromāta pēcnācēju sasniegumiem starptautiskajās sacensībās. 2022.gada notikumi ir mainījuši arī reitingu izskatu..

Iejādes disciplīnā Latvijas siltasiņu zirgu šķirni pārstāv tikai viens zirgs – ZI ZI TOP (Zidane Velvet – Aromāts), dzimis 2009.gadā, audzētājs Aleksandrs Vasiļjevs.

 

Konkūra disciplīnas līderi ir Beļģijas siltasiņu (BWP), Franču jājamzirgu (SF) un KWPN (Nīderlandes jājamzirgu) šķirnes.

Latvijas siltasiņi (LWB) ieņem 36.vietu no 60 ar divu ērzeļu – Louis J un Tailormade Diarado’s Boy (t.Diarado) pēcnācējiem – Linkolns (audzētājs A/F Tērvete, jātnieks Andrius Petrovas, LT) un Tako Dilait (audzētājs Raimonds Ruķeris, jātnieks Kristaps Neretnieks/Santa Šteinberga).

Vairāk par Tako Dilait no audzētāja Raimonda Ruķera:

Tako, pašreiz no visiem maniem audzētajiem un sagatavotajiem zirgiem, ir pats veiksmīgākais startos. Jau 6 gadu vecumā viņš ar Kristapu Neretnieku uzrādīja lieliskus rezultātus, sezonu noslēdzot ar 80% godalgotiem startiem. Katra zirga veiksmes stāstu veido daudzas sakritības, – zirga talants, darbaspējas, raksturs, spēja sadarboties ar jātnieku un jātnieka talants. Šīs sakritība ir panākumu atslēga, ko veiksmīgi izdevās realizēt Kristapam Neretniekam ar Tako Dilait. Centīsimies izaudzēt un sagatavot vairāk šādu zirgu”.

Pašreizējā Tako Dilait jātniece Santa Šteinberga, kopīgi startējot 140-150 cm augstos maršrutos starptautiskajās sacensībās, stāsta:

“Tako ļoti mīlš, labdabīgs un draudzīgs zirgs. Dievina uzmanību un ir ļoti vērsts uz kontaktu gan ar cilvēkiem, gan citiem zirgiem stallī , vienmēr ļoti labā omā. Tako ir liela auguma, spēcīgas uzbūves, taču vienlaicīgi arī ļoti jūtīgs un nosvērts zirgs.  Gaitas ir ērtas un lēciens viegls. Zirgs, kuru jājot var vairāk izmantot sajūtas, nekā citus vadības līdzekļus”.

Tako Dilait sacensību rezultāti

Visi šķirņu ciltsgrāmatu reitingi ŠEIT

Visi vaislinieku reitingi ŠEIT

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Sekot Mums