2014.gadā sertificētie jaunie ērzeļi


2014.gadā, pēc abu zirgu audzēšanas ciltsdarba organizāciju vienošanās un lēmuma, tika izveidota atsevišķa vaislas ērzeļu vērtēšanas komisija, kuras sastāvā ietilpa četri eksperti no katras organizācijas (ar rezervi, lai vismaz trīs, atkarībā no reģiona, varētu ierasties uz jauno ērzeļu vērtēšanu).

Komisijas sastāvs: no LŠZAA  – Aija Luse, Kārlis Neilands, Iveta Pāža, Irēna Baufale. No LZB – Edgars Treibergs, Juris Mežinieks, Gunita Bendrupa, Vija Mačule.

Pirmā vērtēšana šīs komisijas darbā notika 29.aprīlī z/s Tīraines staļļi, kur no pieciem vērtētajiem ērzeļiem, sertifikātu ieguva tikai viens – Apriori (apraksts šeit)

Nākošās vērtēšanas notika reģionālajās zirgu audzētāju dienās – Latgales reģionā sertifikātu ieguva Siluets (uz 5 gadiem), Kurzemes reģionā – Atoss (uz diviem gadiem), Zemgales reģionā – no diviem prezentētajiem ērzeļiem, vaislai tika akceptēts viens – Formidable M (uz 5 gadiem).

Apriori un Formidable M ir veikti arī Rtg izmeklējumi uz OCD un navikulāro simptomu, kas abiem ir negatīvi.

Siluets (braucamais tips) – Spēkoņa līnijas turpinātājs.

Atoss (braucamais tips) – ērzelim ir iespaidīgas gaitas – plaši, elastīgi soļi, vidēji plaši rikši un elastīga lēkšu gaita, tādēļ šo pārbaudāmo ērzeli var izmēģināt tie zirgu audzētāji, kas savā ganāmpulkā vēlas strādāt pie gaitu kvalitātes uzlabošanas, izmantojot uz spēcīgas uzbūves ķēvēm ar labu saišu attīstību. Atoss vaislinieka sertifikātu saņēmis uz 2 gadiem, speciālistiem atzīstot ērzeli par braucamajam tipam maz tipisku, kuram sava piemērotība šķirnes izkopšanas programmai vēl jāpierāda. Video ar Atosu grožos – vadāmība.

Formidable M (sporta tips, KWPN) – tēva Zento (video) izcelsmē redzami tādi pasaulē atzīti zirgi kā Quidam de Revel, Capitol I, Caletto II, Landgraf, Ladykiller, Ramiro Z. Mātes izcelsmi pārstāv Andiamo no Animo un angloarābu māte Taj-Mahal, kā arī izcilie Ahorn no Nimmerdor un angļu pilnasiņi no mātes mātes puses. Pats Formidable ir kompaktas uzbūves, vieglā tipa ērzelis ar ļoti labiem lēkšiem (8 balles) un teicamu lēciena tehniku (8.8 balles).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Sekot Mums